Hoogsensitiviteit is een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling komt. Hoogsensitieve mensen worden ook wel aangeduid met de term hsp´er: hoogsensitief persoon of in het Engels: highly sensitive person. In feite is hun zenuwstelsel gevoeliger voor zintuiglijke prikkels (zowel positief als negatief) en de innerlijke (intense en diepgaande) verwerking ervan in de hersenen kost meer tijd en energie dan bij de meeste andere mensen.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit fenomeen, onder meer door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Zij heeft de term hsp geïntroduceerd. Hoogsensitiviteit bestond al veel langer, maar Elaine Aron heeft het onder de aandacht gebracht van het grote publiek door middel van haar boeken.
15-20 procent van de bevolking zou hoogsensitief zijn (en geen HSP is hetzelfde); iets minder dus dan één op de vijf mensen. Hsp´ers zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, waar anderen (nog) niets opmerken. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld eerder gevaar waarnemen en voelen wat er aan de hand is. Hsp´ers voelen sfeer aan, horen de geluiden, ruiken de geur en zien de blikken van mensen. Hsp´ers weten vaak meteen wat ze aan mensen hebben, zelfs als die zich anders voordoen dan ze zijn. Ook tijdens een gesprek kunnen ze zich goed afstemmen op de ander, waardoor ze al snel weten waar de ander naartoe wil.
Veel hoogsensitieve personen hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Ze hebben een rijk gevoelsleven en worden snel geraakt door de schoonheid van details. Een mindersensitieve persoon merkt zulke details niet zo snel op.
Hoogsensitieve personen hebben veel met elkaar gemeen. In feite is hoogsensitiviteit een combinatie van eigenschappen, die hierna zullen worden opgesomd. Natuurlijk is elke hsp´er uniek en zijn er individuele verschillen. Dit is afhankelijk van de persoonlijkheid en de voorgeschiedenis. Iemand hoeft dus niet aan alle punten te voldoen om zich een hsp´er te kunnen noemen. Het kan zijn dat men zich totaal niet herkent in één of meerdere punten. Een hoogsensitief persoon vertoont over het algemeen de volgende kenmerken:
Het uitgangspunt bij een HSP coachingstraject is de Hoogsensitiviteitsanalyse (HSA). Deze analyse (ontwikkeld door Esther Bergsma) is een aanvulling op de reeds bestaande vragenlijsten om te ontdekken of je HSP bent. Aan de hand van een vragenlijst (tijdens het gesprek) kan voor elk van de 10 zintuigen (waaronder proprioceptie, interoceptie en emoceptie) de mate van gevoeligheid worden geinventariseerd.
Steeds meer hoogsensitieve personen herkennen de eigenschap bij zichzelf, of komen daar tijdens begeleiding achter. Kennis en inzichten in de verschillende eigenschappen van HSP helpt om beter om te kunnen gaan met de soms lastige kanten van HSP. Ook helpt het om kwaliteiten met meer zelfvertrouwen en rust te ontplooien waardoor je als HSP keuzes kan maken en een leven kan creëren dat bij je past.
Heb je als HSP het gevoel dat je in de overleefstand staat? Heb je last van spannings- of burn-outklachten? Heb je last van schaamte-, schuld-, onzekerheids-, of eenzaamheidsgevoelens (omdat mensen je niet snappen)? Of twijfel je of je HSP bent? Wil je meer gaan leven vanuit jouw waarden, naar wat voor jou belangrijk is? Heb je moeite met grenzen aangeven? Wil je meer inzicht in HSP en in hoe HSP bij jou werkt?
Neem dan vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen zodat je meer in balans kan blijven en kan werken en leven met plezier, energie en voldoening.
Een HSP coachtraject is mogelijk voor 3, 5, 8 of 10 sessies. Een sessie duurt gemiddeld 1,5 uur. Het traject is inclusief de Hoogsensitiviteitsanalyse van Esther Bergsma, uitleg van het HSP brein en een syllabus met info over HSP.
Dit traject is exclusief coaching met paarden of wandelcoaching, dit behoort wel tot de mogelijkheden. De bedragen zijn gebaseerd op particulier tarief en zijn vrijgesteld van BTW.
Sylvia Baars Loopbaanbegeleiding & Coaching
Inzicht met hulp van paarden Houweningestraat 50 3312 PM Dordrecht
e-mail:
tel.: 06-18290689
KvK: 57853509
Noloc: 4128
Sylvia Baars is aangesloten bij VIV en RBCZ en in het bezit van AGB codes.
Ma t/m do 09.00-17.30uur
Vrijdag 09.00-12.00uur